CODĂU IULIAN – ACTOR DE TEATRU ȘI FILM

„Dacă actorii sînt cronica prescurtată a vremurilor, precum spunea Shakespeare, iar arta lor e un „meșteșug privilegiat”, nu ar fi rău să facem un popas și să ascultăm de necruțătorul timp care ne îndeamnă să-i aducem pe actori și în lumina zilei, nu doar a rampei. Pe cei care au lăsat o dâră stelară pe cerul teatrului nostru”  [5, p.82].

Iulian Codău s-a născut la 13 august 1932 în comuna Sofia, raionul Rîşcani, Republica Moldova. A absolvit Şcoala Pedagogică „Boris Glavan” din oraşul Bălţi. În anul 1950 este secretar responsabil la gazeta „Biruința” din satul Alexăndreni. Din 1953-1956 șef de studii la sanatoriul republican pentru copii, șef de club, raionul Bălți. A publicat diverse materiale publicistice în „Literatura și arta”, „Tinerimea Moldovei” , „Viața satului”, „Patria tânără”. De la 16 mai 1957 este actor al teatrului „Vasile Alecsandri”. În 47 de stagiuni a jucat 115 roluri de diferite dimensiuni și coloratură, în cinema – 9 filme de lung metraj realizate de Emil Loteanu, Vlad Ioviță, Valeriu Gagiu, Victor Bucătaru. Sculptor în lemn din 1968, a sculptat 109 figurine care sunt expuse în muzeul teatral „Poezia rădăcinilor”. Artist emerit (1991), laureat al Premiului Unirii Teatrale „Pentru întreaga activitate” (2002) [5, pp.19-20]. Prima poezie „Zâmbește lanul înspicat” a fost publicată în „Tinerimea Moldovei” în anul 1950. În calitate de publicist și-a început activitatea încă de pe băncile școlii, când colabora cu gazeta „Luceafărul roșu” din orașul Bălți.

„Scria râzând, scria plângând scria cântând, scria pentru sine și pentru noi”. Poezia lui Iulian Codău, ca și rolurile plămădite pe scena Naționalului „Vasile Alecsandri”, e izvorâtă din suflet, din inimă, din cuget și din mare credință [6, p. 6].

La îndemnul prietenului său, care îi cunoștea aspirațiile spre arta teatrală, la  data de 12 aprilie 1957 depune o cerere  la concursul ce urma să se desfășoare la teatrul din Bălți, deși activând în calitate de șef de club avea toate șansele să devină trompetist. Participând la concurs o lună mai târziu primește răspuns că este inclus în statele teatrului. [1, p.23].  

Împreună cu Anatolie Pînzaru şi Mihai Volontir şi-a început activitatea de actor pe scena Teatrului muzical-dramatic „Vasile Alecsandri” din Bălţi. Debutul a avut loc la 11 august 1957. A debutat cu rolul lui Bondici în piesa lui Vasile Alecsandri „Chiriţa la Iaşi”.  Apoi a urmat rolul lui Bîrzoi din „Chiriţa în provincie” tot de V. Alecsandri, Iţîc şi Damian în piesa „Iorgu din Sadagura”, Talpă-Lată din piesa „Doi morţi vii” de V. Alecsandri, Dragomir din „Năpasta” de Ion Luca Caragiale. Din distribuție făceau parte Iulian Codău, Mihai Volontir, Anatol Pînzaru, Veronica Savca, Victor Ciutac, Efim Lazarev, Alexandru Morarenco, Vasile Buzatu, Valentina Ghițac. [2].

            Talentul său de actor comic l-a demonstrat şi în rolurile vătavului din „Iaşii în carnaval”, jupânul Dumitrache din „Noaptea furtunoasă”, de Ion Luca Caragiale. A luat parte practic la toate spectacolele din repertoriul teatrului din a doua jumătate a secolului al XX-lea.

Începând cu anul 1962 teatrul începe să pătrundă și în domeniul artei cinematografice. Iulian Codău s-a filmat în mai multe pelicule ale studioului „Moldova-film”. Unul dintre primele filme în care s-a produs a fost „Așteptați-ne în zori”, regizat de Emil Loteanu. Rolul pe care l-a interpretat a fost Ştefan Mugure. Apoi a urmat „Gustul pâinii”, regizor Valeriu Gagiu, „Nume salvat”, „Casa părintească”, „Calul, pușcași nevasta”, „Făt-Frumos”, „Vârsta de argint”. I s-a conferit titlul de Artist al Poporului din Republica Moldova. [1,рp.167-172].

A decedat la 12 decembrie 2004 la vârsta de 72 de ani.  

După trecerea în neființă a actorului, la Bălți a fost redenumită o stradelă în numele lui. La ședința Consiliului Municipal, aleșii locali au aprobat schimbarea numelui străzii Tineretului de la Bălțiul Nou în stradela Iulian Codău. [4].

 „Iulian Codău a fost unul din primii actori ai Teatrului din Bălți, patriarh al artei teatrale din oraș. El a fost un meteor care și-a încetinit viteza pentru a fi mai bine văzut, auzit și înțeles. Nu a fost vedetă, dar a fost un actor cu nume  mare, unic prin personalitatea sa” [5, p.16].

Referințe bibliografice:

  1. CODĂU, Iulian. Teatru pe roate. Bălți, 2004. 314 p.
  2. CODĂU, Iulian . [online] [citat22.03.2022]. Disponibil: https://m.moldovenii.md/md/people/621
  1. JITARU, Valentin. Personalități Bălțene: Enciclopedie. Chișinău: S.n., 2018. 400 p. ISBN 978-9975-53-932-6
  2. PETRUSEVICI, Natalia. O stradă din Bălți a fost redenumită.[online] [citat22.03.2022].          Disponibil:https://esp.md/ro/sobytiya/2021/11/23/o-strada-din-balti-fost-redenumita#
  3. PROCA, Pavel. Eu sînt cel mai singur. Ch.: Tehnologii Intelectuale SRL, 2008. 144 p. ISBN 978-9975-9589-3-6.
  1. PROCA, Pavel. Să mă aplaudați cu palmape obraz. Ch.: Tipografia Centrală, 2002. 95 p. ISBN 9975-78-213-2

Gîrlă Liliana,
Bibliotecar Serviciul relații cu publicul,
Biblioteca Municipală „Eugeniu Coșeriu” Bălți

 

Lasă un comentariu